Bilişim suçları

Suç uydurmanın Adli cezası

Yeni bölümüze hoşgeldiniz Hacknews.org olarak bir ilke imza atıyoruz ve haber sitemizde tüm hackerleri ve insanları bilişim hukuku ve ceza hukuku konusunda bilgilendirici yazılar yazacağız, yazdığımız ceza maddleri Anayasadan kopyaladığımız yazılar olacaktır, bu yazıları yayınlama amacımız birçok kişinin bilerek yada bilmeyerek işlediği suçlardan uzak kalmasını sağlamaktır. hukuk haberleri yoruma kapalı olacaktır.

SUÇ UYDURMANIN CEZASI NEDİR

Suç uydurma suçu, işlenmediği bilinen bir suç nedeniyle adliyenin meşgul edilmesini cezalandıran bir soyut tehlike suçudur (TCK md.271).

Suç uydurma suçu iki şekilde işlenebilir:

  • Fail, polis, jandarma veya savcılık gibi yetkili makamlara işlenmediğini bildiği bir suçu işlenmiş gibi ihbar veya şikayet ederse, suç uydurma suçu meydana gelir. Suçun bu biçimine “şekli suç uydurma” denilmektedir. Çünkü, fail suça dair hiçbir delil uydurmadan sadece şeklen suçun işlendiğini ileri sürmektedir.
  • Fail, işlenmemiş bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uydurursa, yine suç uydurma suçu meydana gelir. Suçun bu biçimine de “maddi suç uydurma” denilmektedir. Çünkü, bu halde fail suça dair delil veya bazı belirtileri kendisi uydurmaktadır. Örneğin, dış kapı kilidini kırarak evinde hırsızlık suçu işlendiği iddiası ile şikayet eden fail, suçun bu şeklini işlemiş olur.

TCK.nun 271. maddesinde yer alan “suç uydurma” suçu soyut tehlike suçu niteliğinde olduğundan failin işlediği fiil ile herhangi bir zarar sonucunun doğmasına sebep olması şart değildir.

Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.

ALINACAK CEZANIN MİKTARI

İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.!!

Bazı ibneler korkudan dört dönmeli.

“İşin özü attığınız iftiralara çok dikkat edin, oluşturduğunuz sahte delil varsa ve bunu arama motorları aylarca indexlediyse size geçmiş olsun ananıza veda edebilirsiniz, karşı tarafın tek bir dilekçesine bakar hapise girmeniz.”

Hacknews.org Hack haber servisi sundu.

Entrümpelung firma Hack forum